Schaatsen slijpen, de volgende dag klaar!
U kunt bij de deur aanbellen en wachten op een medewerker.
We zijn ook telefonisch bereikbaar

0 artikelen  


Geen resultaten.Openingstijden:
Maandag 13.00 - 16.00
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 16.00

In verband met de lockdown is de winkel nog gesloten en moet u eerst dus even aanbellen en wachten voor de deur tot onze medewerker u komt helpen.

Wij slijpen Noren, Combinoren, Klapschaatsen en Shorttrack schaatsen.
Helaas hebben wij geen slijpmachine voor IJshockeyschaatsen of Kunstschaatsen.

Schaatscentrum Oosterhaven in Groningen slijpt en rond de schaatsen op professionele wijze met de nieuwste apparatuur.

Oosterhavensport al 17 jaar uw professionele schaatsspecialist.

Prijslijst:

 • Standaard Ronding en Slijpen € 15,-
 • Wedstrijd Ronding en Slijpen € 25,-
 • Slijpen € 10,-
 • Ronden € 10,-
 • Richten € 10,-
 • Shorttrack Ronden + Slijpen + Benden € 25,-
 • Schoenen Modelleren in de oven + Vacuüm Zuigen € 25,-
 • Ijzers / Skeelers verwisselen + Monteren € 15,-
 • Vervangen / Monteren Veren Evo (incl. 4 veren) € 10,-
 • Vervangen / Monteren Veren Viking (incl. 2 veren) € 12,50
 • Vervangen / Monteren Veren Maple (incl. 4 veren) € 10,-
 • Vervangen / Monteren Veren Powerslide (incl. 4 veren) € 10,-
 • Vervangen / Monteren Veren Raps (incl. 2 veren) € 17,50

Bij aankoop van nieuwe schaatsen worden uw schaatsen gratis gerond en geslepen. Ook worden bij aankoop van nieuwe thermoplastische schoenen de schoenen gratis gemodelleerd in de oven, en eventueel vacuüm gezogen.

Oosterhavensport slijpt op een professionele machine met handmatige nabewerking/polijsten voor het beste resultaat

Wanneer naar Oosterhavensport voor het slijpen van uw schaatsen?

Als je merkt dat de schaatsen wegglijden bij het afzetten, dan zijn ze aan een slijpbeurt toe. De scherpte van de schaatsen is te controleren door met de nagel van een duim langs de ijzers te schrapen, er moet dan wat van de hoornlaag van de nagel afkomen, anders zijn de ijzers te bot.

Wat adviseert Oosterhavensport voor het slijpen van uw schaatsen - handmatig en/of machinaal?

Het onderhoud van nog scherpe schaatsen kunt u prima zelf handmatig doen. Wij verkopen professionele slijptafels samen met slijpstenen en afbraamstenen waarmee je zelf aan de slag kunt. Als je hier geen vaardigheid of tijd voor hebt, of als de schaatsen erg bot zijn geworden, bijvoorbeeld na een lange tocht op natuurijs, dan kan je de schaatsen ook machinaal door Oosterhaven Groningen laten slijpen. Dit doen wij op professionele apparatuur. Het voordeel is, dat er dan weer exact de gewenste ronding in gezet kan worden. Na het machinale slijpen worden de schaatsen altijd door ons met de hand na gepolijst en afgebraamd.

Wat adviseert Oosterhavensport voor het gebruik van beschermers om de schaatsen?

Vooral als de schaatsen net zijn geslepen kunnen ze vlijmscherp zijn. Het is voor de veiligheid daarom verstandig om tijdens het transport beschermers om de ijzers te doen. Op kunststof beschermers is het ook mogelijk kleine stukjes te lopen. Als je de schaatsen voor langere tijd opbergt, is het beter de beschermers van de ijzers af te halen en de schaatsen licht in te vetten met zuurvrije vaseline. Vooral kunststof beschermers kunnen de ijzers afsluiten, waardoor vocht moeilijk kan verdampen, met roestvorming als gevolg. De beschermhoezen en het vet kunt u bij ons kopen.

Welke ronding in het ijzer?

Met de ronding van een schaats wordt bedoeld dat het glijgedeelte van de schenkel van het ijzer een deel van een cirkel beschrijft. Het ijzer is aan de onderkant niet vlak, maar de voor en achterkant komen omhoog. Ronding wordt gemeten in meters. Bij langebaanschaatsen bedraagt de ronding meestal tussen de 19 en 28 meter. Het getal aan meters is de radius van een cirkel.

Bij een schaats met een ronding van 21 meter wil het dus zeggen dat het glijvlak net zo rond is als de omtrek van een cirkel die een radius heeft van 21 meter. Een ronding van 21 wordt kleiner of ronder genoemd ten opzichte van een ronding van 23, die groter of vlakker is. Over het algemeen wordt er met langebaanschaatsen gereden op een ronding tussen de 21 en 25 meter. Redenen voor een ronding zijn het stuurbaar maken van de schaats en een optimale drukverdeling te verkrijgen.

Een schaats zonder ronding, maar met een totaal vlak glij gedeelte, zal de neiging hebben om alleen maar rechtdoor te willen glijden. Een natuurlijke sturing is dan niet mogelijk. Wanneer een schaats met ronding schuin op het ijs staat, zal deze ronding er voor zorgen dat de schaats een boog gaat beschrijven. Hoe ronder de schaats aan de onderkant, hoe kleiner de mogelijke bocht is. Noren-schaatsen hebben een grotere ronding dan ijshockey of kunstschaatsen. Een kleinere ronding zorgt voor meer sturing en makkelijker bochten lopen, maar is nerveuzer op de rechte stukken. Een kleinere ronding zorgt er ook voor dat er maar een kleiner stuk ijzer contact heeft met het ijs. Bij een grotere ronding is er meer contact, wat vaak door sprinters wordt gewaardeerd.

Hoe vaak moeten de schaatsen worden geslepen?

Door het slijpen van de schaatsen in een gewone slijptafel kan men de ronding eruit slijpen, dat wil zeggen dat de ronding vlakker of ronder wordt dan gewenst. Daarom is het belangrijk regelmatig de ronding te controleren en indien nodig een nieuwe te (laten) slijpen. De ronding kun je controleren met een radiusmal of radiusmeter en hij wordt gezet met een rondingslijpmachine. Verder is het mogelijk om de ronding met de hand in de schaats te slijpen. Dit is echter een moeilijke en tijdrovende bezigheid.

Vakkundig onderhoud geeft veel gebruiksplezier en verlengt de levensduur van uw schaatsen.